Nytt läge efter föreningsmöte

I går var det då äntligen dags för min bostadsrättsförening att ha möte. Det är alltid spännande att se vilka som kommer dyka upp. Eller egentligen inte, det är ju alltid samma personer där. Det är som om tre fjärdedelar av de som bor i föreningen inte ens bryr sig. Det är i och för sig skönt för då slipper man tjafs och gnabb om småsaker och så kan vi som oftast är rätt överens redan från början gå vidare med de beslut som vi i stort sett redan tagit.

Den här gången låg största fokus på att vi pratat om att sätta upp paneler så vi kan få solenergi med solceller. Vi har velat lite fram och tillbaka men nu hade vår kassör hittat ett företag som kunde lösa allt från beställning av solceller till montering. De erbjuder också 25 år garanti för panelerna vilket känns väldigt bra när man ändå genomför en rätt så stor investering för föreningen. Vi kommer fortfarande så klart ha kvar ett elavtal så att vi inte riskerar att stå utan el när det är ont om sol. Som typ nu. Det har väl varit en halv soltimme eller något sådant i december skulle jag tro.

Däremot tittar vi på om vi ska ta och passa på att byta elbolag när vi ändå håller på. För ungefär tio år sedan fick vi ett erbjudande att få ett riktigt bra pris om minst 80% av hushållen i föreningen bytte till samma bolag. Vi kämpade på där och fick till slut ihop 75%. Vi försökte att övertala fler, men det var lite som det här med föreningsmötena, de verkade inte riktigt bry sig. Till slut gick elbolaget med på att ge oss samma rabatt med 75% av hushållen i alla fall. Men tiderna har förändrats sedan dess och priset vi har nu är inte speciellt bra längre. Flera av dem som gick med på det priset har dessutom flyttat och de nya ägarna har bytt för att de fått ett bättre erbjudande av någon annan. Det brukar ju vara lite så där när man flyttar in i en ny lägenhet. All världens bolag hör av sig med en superdeal i hopp om att kunna ha dig kvar när du inte längre orkar byta bolag när du väl gjort dig hemmastad.

Om vi väljer att flytta elavtal så kommer vi ungefär 60% som är kvar på detta gruppavtal först se oss om ifall vi kan få en bättre deal om vi byter till samma. Annars har vi sagt att alla är välkomna att leta efter den bästa lösningen för sig själv. Inga hard feelings liksom, man kan inte hålla på och tjafsa om avtal hit och dit hela tiden.

Sedan får vi se. Vi kommer börja med ett av husen och se vad vinningen blir med solceller. Märker vi att det inte är speciellt mycket pengar vi sparar så avvaktar vi nog ett år eller så med våra tre andra hus i föreningen. Men sedan handlar det så klart inte bara om pengarna. Att byta till solenergi med solceller handlar ju minst lika mycket om att värna om miljön.

Byter vi elbolaget